Do góry

Dodatki Przepis na:

Biała kaszanka na gęsinie.

Biała kaszanka na gęsinie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26179

Dodano:

Odsłon: 4277

Sezon grillowy w pełni. Postanowiłam zrobić białą kaszankę, która upieczona na grillu jest przepyszna, ale także na zimno jest smaczna. Polecam :)

Składniki

  • porcja rosołowa z gęsi
  • skórki od boczku
  • skwarki z gęsich skórek
  • ścinki mięs
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • jelita wieprzowe 28-32 3 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biała kaszanka na gęsinie.

Przygotowanie

  1. Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs.

  2. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko.

  3. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie.

  4. Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

  5. Po 30 minutach odkrywamy garnek i mamy idealnie zaparzoną kaszę.

  6. Musimy kaszę przemieszać.

  7. Do kaszy dodałam skwarki z topienia tłuszczu ze skórek z gęsi.

  8. Studzimy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

  9. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

  10. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. Ostudzone kaszanki wkładamy do lodówki.

  11. Smaczna jest na zimno.

  12. Pieczona też jest pycha.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 18 sierpnia 2017 Bardzo przyjemna kaszaneczka :) Piątka z plusem i pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 sierpnia 2017 Dla mnie idealna, bo nie jadam krwi <3 A te smaki...bovskie <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń