Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki orkiszowe na kefirze

Bułki orkiszowe na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 1981

Dodano:

Odsłon: 318

Jak braknie pieczywa, to trzeba się ratować, dlatego dzielę się przepisem na te zdrowe bułeczki orkiszowe, bo roboty przy nich prawie wcale.

Składniki

  • 750 g mąki tortowej orkiszowej (12 bułek)
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 g masła (roztopić)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki orkiszowe na kefirze

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki włożyć do miski, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąka lub dodać odrobinę mleka. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

    Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków. Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć, oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 20 minut do zrumienienia.
    Polecam, bo bułeczki są delikatne w smaku i bardzo smaczne.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń