Do góry

Dodatki Przepis na:

bułki pszenne

bułki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 137

smaczne, proste do wykonania, bardzo polecam

Składniki

  • mąka pszenna - 350 g
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • drożdże instant - 5 g
  • sól - pół łyżeczki
  • cukier - płaska łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
bułki pszenne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką, ponownie zagnieść , podzielić na cztery lub sześć części, uformować podłużne bułki (ja zrobiłam cztery duże).

  3. Bułki położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, odstawić do ponownego wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte bułki lekko naciąć ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec przez 20-25 minut.

  5. Po upieczeniu studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń