Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, puszyste bułeczki z dodatkiem mleka skondensowanego, świetne na śniadanie lub kolację...
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5783
Składniki
Mleko skondensowane wymieszać z wodą i cukrem, lekko podgrzać w garnuszku. Dodać pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 15-20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
W misie miksera połączyć mąkę i sól, dodać cały zaczyn i olej. Wyrabiać na najniższych obrotach przez 6-8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Sporą miskę natłuścić lekko olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć ścierką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwanaście części. Porcje ciasta formować w niewielkie bułeczki i układać na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrastania na 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i płatkami soli. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika, piec przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.