Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, puszyste bułeczki z dodatkiem mleka skondensowanego, świetne na śniadanie lub kolację...
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99245
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13864
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99245
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13864
Składniki
Mleko skondensowane wymieszać z wodą i cukrem, lekko podgrzać w garnuszku. Dodać pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 15-20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
W misie miksera połączyć mąkę i sól, dodać cały zaczyn i olej. Wyrabiać na najniższych obrotach przez 6-8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Sporą miskę natłuścić lekko olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć ścierką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwanaście części. Porcje ciasta formować w niewielkie bułeczki i układać na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrastania na 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i płatkami soli. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika, piec przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.