Do góry

Dodatki Przepis na:

Buraczki na ciepło do obiadu.

Buraczki na ciepło do obiadu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8419

Dodano:

Odsłon: 67291

Buraczki obrodziły i powoli zaczynam myśleć co z nich będę robić w tym roku. Na dobry początek buraczki na ciepło do obiadu. Wczoraj od kuzynki Eli ze Skawiny dowiedziałam się o dobrym sposobie na zrobienie buraczków bez pokaleczonych na tarce rąk.

Składniki

  • buraki
  • masło
  • mąką pszenna
  • cukier
  • ocet
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki szorujemy, myjemy i gotujemy do miękkości w łupinkach. Ugotowane i wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w elektrycznej maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
    Nie podawałam proporcji bo każdy ma swoje wypróbowane, ale u mnie było 6 średnich buraków. Trzy łyżki masła rozpuszczamy na patelni wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki robimy zasmażkę, dodajemy buraki oraz sól, pieprz i cukier do smaku i na koniec 2 łyżki octu.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alefasola 31 sierpnia 2014 Ja smażę zasmażkę na smalcu , ma bardziej uniwersalny smak . jak wrzucę buraki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach dodaję dwie łyżki śmietany i doprawiam cukrem , octem , solą i pieprzem . A i tego smalcu to pół łyżeczki , a octu i cukru dosyć dużo .Ze śmietaną mają ładniejszy kolor taki aksamitny i błyszczący. Są pyszne Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 31 sierpnia 2014 Myśle, że równie dobrze można buraczki przemielic w recznej maszynce... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 25 sierpnia 2014 Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne! Kocham buraczki pod każdą postacią - mniam! :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń