Do góry

Dodatki Przepis na:

Buraczki zasmażane do obiadu

Buraczki zasmażane do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 4839

Bardzo popularny dodatek do obiadu, który współgra idealnie z kotletami mielonymi. Bajecznie proste i baaardzo smaczne...

Składniki

  • - 1,5kg buraczków
  • - 1 sporą cebulę
  • - sól, pieprz
  • - cukier
  • - tłuszcz do smażenia
  • - opcjonalnie 2 łyżki mąki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości. Studzimy.
    Cebulkę kroimy w kostkę i ze szczyptą soli szklimy na rozgrzanym tłuszczu.

  2. Ostudzone buraczki ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do cebuli. Starannie mieszamy, lekko solimy i dusimy razem do miękkości - około 40 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy lekko tłuszczem.
    Kiedy buraczki zmiękną, doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Można posypać mąką i wymieszać. Ale to na koniec, bo z mąką lubią się przypalać :)
    Podajemy gorące jako dodatek do obiadu.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń