Do góry

Dodatki Przepis na:

Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu

Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3194

Dodano:

Odsłon: 1956

Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami. Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku. Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy!

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości
  • 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami
  • 1 cebula, najdrobniej posiekana
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i biały pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte buraki wkładamy do piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości buraków), pieczemy w 180 stopniach. Wyjmujemy jeszcze ciepłe (!), obieramy ze skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas jabłko również tak ścieramy).

    Zamiast upiec, buraczki można ugotować w wodzie.

  2. Na rozgrzanym smalcu zasmażamy posiekaną cebulę, oprószamy mąką - smażymy, cały czas mieszając, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złocistej barwy - jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie posmak mąki będzie później wyczuwalny w potrawie.

    Ja zazwyczaj mam już wcześniej przygotowaną mąkę do zasmażki. Wystarczy uprażyć na suchej patelni większą ilość mąki. Mąka powinna zbrązowieć, ale nie przypalić się! Gdy wystygnie na patelni, przesypuję ją do słoiczka, zamykam i przechowuję w suchym i ciemnym miejscu -szafce kuchennej ;) Używam w razie potrzeby do zup, sosów i tak dalej.

  3. Bezpośrednio na zasmażkę wkładamy utarte buraczki, jabłko, doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą oraz pieprzem - przez kilka minut zasmażamy, aż połączą się smaki.

    Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lutego 2018 Teściowa robi takie buraczki i często nam podrzuca, oczywiście w słoiczku ;)
Pyszne, zwłaszcza ze schabowym i ziemniakami xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń