Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami. Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku. Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy!
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 56
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17384
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 356
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 5173
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 56
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17384
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 356
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 5173
Składniki
Umyte buraki wkładamy do piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości buraków), pieczemy w 180 stopniach. Wyjmujemy jeszcze ciepłe (!), obieramy ze skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas jabłko również tak ścieramy). Zamiast upiec, buraczki można ugotować w wodzie.
Na rozgrzanym smalcu zasmażamy posiekaną cebulę, oprószamy mąką - smażymy, cały czas mieszając, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złocistej barwy - jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie posmak mąki będzie później wyczuwalny w potrawie. Ja zazwyczaj mam już wcześniej przygotowaną mąkę do zasmażki. Wystarczy uprażyć na suchej patelni większą ilość mąki. Mąka powinna zbrązowieć, ale nie przypalić się! Gdy wystygnie na patelni, przesypuję ją do słoiczka, zamykam i przechowuję w suchym i ciemnym miejscu -szafce kuchennej ;) Używam w razie potrzeby do zup, sosów i tak dalej.
Bezpośrednio na zasmażkę wkładamy utarte buraczki, jabłko, doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą oraz pieprzem - przez kilka minut zasmażamy, aż połączą się smaki. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę. Smacznego :)