Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb bez konserwantów

Chleb bez konserwantów

Autor:

Przepisów i artykułów: 2484 Ocena: 17172

Dodano:

Odsłon: 6632

Zdrowy i smaczny.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 kg
  • Drożdże 10 dag
  • Płatki owsiane ½ szklanki
  • Płatki orkiszowe pełnoziarniste ½ szklanki
  • Siemię lniane ¼ szklanki
  • Pestki słonecznika ¼ szklanki
  • Otręby gryczane 1 szklanka
  • sól 3 łyżeczki
  • Cukier do smaku
  • Tłuszcz do formy
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb bez konserwantów

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozpuścić w jednym litrze ciepłej wody ze szczyptą soli. Osobno odłożyć po odrobinie otrąb gryczanych, słonecznika i siemienia do posypki. Resztę wymieszać z mąka, wlać rozczyn i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do podrośnięcia, przygotować formę, posypać połową odłożonych płatków, wylać ciasto i wyrównać. Posypać resztą ziaren, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 75 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń