Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak własnoręcznie zrobiony chlebuś,chrupiący,pachnący i smaczny. Polecam :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9541
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 516
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9541
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 516
Składniki
ZACZYN. drożdże ,cukier,mąka 2 łyżki,woda ciepła 5 łyżek. Wszystko rozetrzeć,przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Do miski dać mąki,sól,ziarna słonecznika,startą dynię , oraz wyrośnięty zaczyn. Wlać cieplą wodę i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godz.do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dwie keksówki posmarować masłem i posypać np.otrębami. Wyłożyć ciasta i wyrównać mokrą ręką. Piekarnik nagrzać do 50st.Włożyć blaszki na 10min.Po tym czasie zwiększyć temp do 190st.i piec około godz.Sprawdzać patyczkiem czy już chlebek jest w środku upieczony. Studzić na kratce.
Smacznego życzę!