Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez glutenu, bez mąki, bez drożdży, bez jajek, bez mleka...
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 151
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 661
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3496
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 151
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 661
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3496
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 715
Składniki
Kaszę gryczaną (wybieramy niepaloną) zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 8 godzin przykrytą ściereczką.
Mieszamy zawartość miski (na wierzchu utworzyła się pianka), jeżeli kasza wchłonęła całą wodę i nie jest nią zakryta, to dolewamy odrobinę (ale tylko tyle, żeby przykryła kaszę), odstawiamy na kolejne 8 godzin.
Jeżeli na powierzchni kaszy pozostał płyn, to delikatnie go zlewamy, dodajemy sól i miksujemy na niezbyt gładką masę, którą przekładamy do keksówki (użyłem siliconowej), odstawiamy na kolejne 8 godzin (przez ten czas nieco urośnie). Ważne, żeby przed miksowaniem odlać nadmiar płynu, ponieważ ze zbyt rzadkiego ciasta wyjdzie zakalec - gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnia, rozgrzewamy go do 220 st. C i pieczemy przez około godzinę.
Gotowy chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego !!!