Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez glutenu, bez mąki, bez drożdży, bez jajek, bez mleka...
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8643
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8643
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Składniki
Kaszę gryczaną (wybieramy niepaloną) zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 8 godzin przykrytą ściereczką.
Mieszamy zawartość miski (na wierzchu utworzyła się pianka), jeżeli kasza wchłonęła całą wodę i nie jest nią zakryta, to dolewamy odrobinę (ale tylko tyle, żeby przykryła kaszę), odstawiamy na kolejne 8 godzin.
Jeżeli na powierzchni kaszy pozostał płyn, to delikatnie go zlewamy, dodajemy sól i miksujemy na niezbyt gładką masę, którą przekładamy do keksówki (użyłem siliconowej), odstawiamy na kolejne 8 godzin (przez ten czas nieco urośnie). Ważne, żeby przed miksowaniem odlać nadmiar płynu, ponieważ ze zbyt rzadkiego ciasta wyjdzie zakalec - gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnia, rozgrzewamy go do 220 st. C i pieczemy przez około godzinę.
Gotowy chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego !!!