Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez glutenu, bez mąki, bez drożdży, bez jajek, bez mleka...
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4415
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5877
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1340
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12635
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4415
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5877
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1340
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12635
Składniki
Kaszę gryczaną (wybieramy niepaloną) zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 8 godzin przykrytą ściereczką.
Mieszamy zawartość miski (na wierzchu utworzyła się pianka), jeżeli kasza wchłonęła całą wodę i nie jest nią zakryta, to dolewamy odrobinę (ale tylko tyle, żeby przykryła kaszę), odstawiamy na kolejne 8 godzin.
Jeżeli na powierzchni kaszy pozostał płyn, to delikatnie go zlewamy, dodajemy sól i miksujemy na niezbyt gładką masę, którą przekładamy do keksówki (użyłem siliconowej), odstawiamy na kolejne 8 godzin (przez ten czas nieco urośnie). Ważne, żeby przed miksowaniem odlać nadmiar płynu, ponieważ ze zbyt rzadkiego ciasta wyjdzie zakalec - gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnia, rozgrzewamy go do 220 st. C i pieczemy przez około godzinę.
Gotowy chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego !!!