Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez glutenu, bez mąki, bez drożdży, bez jajek, bez mleka...
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1901
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3858
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 438
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1901
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3858
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 438
Składniki
Kaszę gryczaną (wybieramy niepaloną) zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 8 godzin przykrytą ściereczką.
Mieszamy zawartość miski (na wierzchu utworzyła się pianka), jeżeli kasza wchłonęła całą wodę i nie jest nią zakryta, to dolewamy odrobinę (ale tylko tyle, żeby przykryła kaszę), odstawiamy na kolejne 8 godzin.
Jeżeli na powierzchni kaszy pozostał płyn, to delikatnie go zlewamy, dodajemy sól i miksujemy na niezbyt gładką masę, którą przekładamy do keksówki (użyłem siliconowej), odstawiamy na kolejne 8 godzin (przez ten czas nieco urośnie). Ważne, żeby przed miksowaniem odlać nadmiar płynu, ponieważ ze zbyt rzadkiego ciasta wyjdzie zakalec - gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnia, rozgrzewamy go do 220 st. C i pieczemy przez około godzinę.
Gotowy chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego !!!