Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam się podzielić przepisem na pyszny chlebek, który swoją świeżość utrzymuje przez kilka dni. Chlebek jest puszysty, mięciutki o kruchej skórce, a przepis jest nieskomplikowany, szybki i prosty. Chlebek na pyszne śniadanko w domu, do pracy ,szkoły i na różne wycieczki.
foremka, miska, ściereczka,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3764
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2125
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5585
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3764
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2125
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5585
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik), wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym. Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.
Chlebek po upieczeniu.