Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1242
Dodano: 08.07.2020
Odsłon: 4036
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) wymieszać dokładnie łyżką lub hakiem do wyrabiania ciasta w misie miksera (ciasto jest dość luźne). Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie ciasto ponownie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami żytnimi, wyłożyć do niej ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość, mój chleb wyrastał ponad cztery godziny).
Na spód piekarnika postawić naczynie z wodą, rozgrzać do 240 stopni.
Wyrośnięty bochenek skropić ciepłą wodą i posypać ziarnami słonecznika.
Chleb piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Upieczony bochenek studzić na kartce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz