Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb pszenny na szybko

chleb pszenny na szybko

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 368

Dodano:

Odsłon: 395

bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa - 500 g
  • woda - 350 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • sól - 10 g
  • ulubione nasiona: sezam, czarnuszka, mak (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chleb pszenny na szybko

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączyć drożdże z wodą, dodać sól, wymieszać z mąką. Dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 15 minut),przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, wyrobić przez chwilę, uformować okrągły bochenek.

  3. Głęboką miskę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięty bochenek można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem (przedtem ciasto lekko spryskać ciepłą wodą).

  4. Do piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, nagrzać do temperatury 240 stopni.

  5. Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybko przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika.Piec 35 minut.

  6. Po upieczeniu chleb ostrożnie wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń