Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi

Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1459

Dodano:

Odsłon: 686

W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Dlatego dzisiaj proponuje pyszny chleb razowy na drożdżach z dodatkiem orzechów laskowych. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 1. Zaczyn (typu Pâte fermentée): Mąka pszenna 230 gramów (typ 650)
  • Woda 150 gramów
  • Sól 10 gramów
  • Drożdże świeże 1 gram
  • 2. Ciasto: Mąka pszenna 450 gramów (typ 650)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 450 gramów (typ 2000)
  • Woda 550 gramów
  • Sól 20 gramów
  • Drożdże świeże 12 gramów
  • Miód 30 gramów
  • Orzechy laskowe 150-200 gramów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy:

    • Orzechy laskowe prażymy na patelni aż lekko zbrązowieją i zacznie od nich odchodzić skórka
    • Kiedy ostygną energicznie rozcieramy orzechy między dłońmi aż usuniemy pozostałą skórkę
    • Tak przygotowane orzechy lekko rozdrabniamy za pomocą miksera

    Zaczyn:

    • Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
    • Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
    • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników
    • Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin

  2. Gotowe ciasto:

    • Dodajemy drożdże do 1/3 wody oraz miód, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
    • Suche składniki oprócz orzechów mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
    • Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
    • Jeśli składniki są za suche to ostrożnie dodajemy odrobinę wody
    • Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy orzechy laskowe
    • Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godzinę po czym kilka razy je przekładamy
    • Następnie dzielimy i formujemy chleby a później wkładamy do posypanych mąką foremek(lub używamy papieru do pieczenia)
    • Przygotowane formy odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu finalnie wyrosnąć przez około godzinę
    • Nastawiamy piekarnik na 230 stopni i pieczemy przez 40 minut bez termoobiegu a po 20 minutach zmniejszamy temperaturę o 20 stopni
    • Gotowe bochenki wyciągamy z formy i pozwalamy im ostygnąć
    • Pyszny chleb kroimy na grube kawałki i delektujemy się jego smakiem. • • Pozostałym chleb można zamrozić aby zachować jego świeżość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 24 lutego orzechy laskowe, nie spodziewałam się :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 lutego Te trzy foremki idealne dla nas ;)
Świetny chleb z tymi dodatkami, lubię takie połączenia, pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń