Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30952
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3652
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4790
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30952
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3652
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4790
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia: Przesiewamy i mieszamy mąki z solą, dodajemy zaczyn, siemię lniane, pestki, płatki żytnie i wlewamy wodę z miodem. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm ), namoczoną łyżką lub dłonią równamy wierzch, posypujemy wierzch pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 st.C (góra +dół), i wstawić formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach stopniowo zmniejszać temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego!!!