Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z mąki żytniej chlebowej

Chleb z mąki żytniej chlebowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 1842

Dodano:

Odsłon: 12213

Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.

Składniki

  • 2 szklanki mąki chlebowej żytniej (szklanka - kubek arcoroc),
  • 1,5 szklanki mąki luksusowej pszennej typ - 550,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 30 g drożdży,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej).
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z mąki żytniej chlebowej

Przygotowanie

  1. Do miski dodać wszystkie składniki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 spore garście mąki luksusowej oraz olej i dokładnie wyrobić ręką.

  3. Wyrobione ciasto ( lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować ) przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

  4. Jak już podwoi swoją objętość posmarować dwoma łyżkami mleka i wstawić je do nagrzanego piekarnika.

  5. Na 190 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu i wyjęciu z formy studzić na kratce ( może być od piekarnika ) do całkowitego ostudzenia.

  6. Chleb wyszedł bardzo smaczny a do tego jeszcze masło prawdziwe to jak to mówią " niebo w gębie ". Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń