Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1419
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38549
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1301
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1419
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38549
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1301
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 spore garście mąki luksusowej oraz olej i dokładnie wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto ( lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować ) przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Jak już podwoi swoją objętość posmarować dwoma łyżkami mleka i wstawić je do nagrzanego piekarnika.
Na 190 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu i wyjęciu z formy studzić na kratce ( może być od piekarnika ) do całkowitego ostudzenia.
Chleb wyszedł bardzo smaczny a do tego jeszcze masło prawdziwe to jak to mówią " niebo w gębie ". Polecam.