Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak jak obiecałam podaję wam mój kolejny przepis na chlebek tym razem z trzech rodzajów mąk, tak że można według tego przepisu mieszać i dodawać co tylko i na co tylko mamy ochotę. Chlebek jest naprawdę godny polecenia już chyba nigdy nie kupicie chleba a zaczniecie piec swój ja już się uzależniłam
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 394
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2597
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1829
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6300
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 394
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2597
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1829
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6300
Składniki
Do miski wsypać cukier oraz całe drożdże z opakowania i wlać ciepłą przegotowaną wodę tylko nie gorącą ponieważ sparzą się drożdże, dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu przez 5 - 10 minut aby drożdże zaczęły pracę. Po tym czasie wsypać do rozczynu wszystkie mąki podane w składnikach z tym że pszennej 2 szklanki oraz sól, wszystko wyrobić ręką lub za pomocą robota kuchennego do połączenia się składników a w trakcie wyrabiania dosypać pół szklanki mąki pszennej i wyrobić na jednolite gładkie ciasto
Jak już mamy wyrobione ciasto na jednolitą masę wtedy wlać dwie łyżki oleju i wyrabiać nadal do wchłonięcia dodanego oleju tak aby ciasto było elastyczne, tak przygotowane odstawić na 15 minut pod ściereczką w ciepłym miejscu aby odpoczęło a przy okazji powiększyło swoją objętość. Gdy jest już powiększone ciasto co widać gołym okiem przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką kolejny raz wyrobić do wchłonięcia całej dodanej mąki na stolnicy, uformować chlebek, dowolnie ponacinać i przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, odstawić na 5 minut aby chlebek podrósł
Podrośnięte ciasto na chlebek nakryć pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 190 stopni, piec przez 35 minut po tym czasie zdjąć pokrywę i piec kolejne 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków chlebka. Po upieczeniu wyjąć chlebek z piekarnika i przełożyć go na deskę z ręcznikiem papierowym chlebek nie robi problemów z wyciągnięcia go z naczynia, przekręcić go spodek ku dołowi nakryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia można też zajadać jeszcze gorący
Upieczony i ostygnięty chlebek wyszedł przepyszny a co najważniejsze jest bardziej syty niż kupny, bardzo żałuję że nie możecie poczuć smaku pieczącego się chleba zapach roznosił się po całym mieszkaniu a smak tak rewelacyjny że już nic nie zostało i chyba kolejny będę musiała dziś upiec ale to nic uwielbiam teraz piec chlebuś kiedy wychodzi mi taki cudny a i mąż zachwycony. Wszystkie fotki dostępne na moim blogu