Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny chlebek z dodatkiem ziół. Bez drożdży i wyrabiania, gotowy w kilka chwil
Natłuścić keksówkę o wymiarach 20x11 masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do dużej miski przesiać dwie kopiate szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną i sól Składniki suche dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub trzepaczką. Do drugiej miseczki wbić jajka, dodać maślankę oraz przetarty czosnek, składniki wymieszać. Do osobnego naczynia wlać oliwę z oliwek i dodać oregano oraz bazylię, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce z suchymi składnikami zrobić w środku mały otwór i wlać składniki mokre, przemieszać wszystko razem kilka razy i dodać ser. Wymieszać razem składniki (niezbyt długo) tylko tyle, żeby wymieszały się wszystkie składniki razem.
Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, widelcem rozprowadzić po cieście zioła, nałożyć drugą część ciasta i na wierzch dołożyć pozostałe zioła. Piec w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół) około 35 minut. Po tym czasie (jeżeli wierzch chlebka jest już podpieczony), nałożyć kawałek folii aluminiowej i piec przez kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Przepis dnia
Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży
Odsłon: 5782
Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie spraw...
Odsłon: 15
Pyszna i zdrowa - zupa krem z pieczonych buraków
Odsłon: 18
Zapiekanka warzywna z sosem serowym z makaronem i kurczakiem to świetny pomys...
Odsłon: 10245
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru B...
Odsłon: 228
Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie spraw...
Odsłon: 15
Pyszna i zdrowa - zupa krem z pieczonych buraków
Odsłon: 18
Zapiekanka warzywna z sosem serowym z makaronem i kurczakiem to świetny pomys...
Odsłon: 10245
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru B...
Odsłon: 228
Składniki
Natłuścić keksówkę o wymiarach 20x11 masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski przesiać dwie kopiate szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną i sól Składniki suche dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub trzepaczką. Do drugiej miseczki wbić jajka, dodać maślankę oraz przetarty czosnek, składniki wymieszać. Do osobnego naczynia wlać oliwę z oliwek i dodać oregano oraz bazylię, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce z suchymi składnikami zrobić w środku mały otwór i wlać składniki mokre, przemieszać wszystko razem kilka razy i dodać ser. Wymieszać razem składniki (niezbyt długo) tylko tyle, żeby wymieszały się wszystkie składniki razem.
Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, widelcem rozprowadzić po cieście zioła, nałożyć drugą część ciasta i na wierzch dołożyć pozostałe zioła. Piec w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół) około 35 minut. Po tym czasie (jeżeli wierzch chlebka jest już podpieczony), nałożyć kawałek folii aluminiowej i piec przez kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Marynata z musztardą francuską
Dodatki
Batbout
Dodatki
Duszone ziemniaki
Dodatki
Młode ziemniaki pieczone jak z ogniska. Palce lizać
Marynata z musztardą francuską
Genialna marynata z dodatkiem musztardy francuskiej i syropu klonowego. Dzięk...
Odsłon: 33
Batbout
Marokański chlebek. Ale może odejdźmy od tradycyjnego batbouta i zróbmy go n...
Odsłon: 86