Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb ziołowo-czosnkowy bez drożdży

Przepis dnia 2020-04-23
Chleb ziołowo-czosnkowy bez drożdży

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 203

Dodano:

Odsłon: 3245

Aromatyczny chlebek z dodatkiem ziół. Bez drożdży i wyrabiania, gotowy w kilka chwil

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb ziołowo-czosnkowy bez drożdży

Przygotowanie

  1. Natłuścić keksówkę o wymiarach 20x11 masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

    Do dużej miski przesiać dwie kopiate szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną i sól Składniki suche dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub trzepaczką. Do drugiej miseczki wbić jajka, dodać maślankę oraz przetarty czosnek, składniki wymieszać. Do osobnego naczynia wlać oliwę z oliwek i dodać oregano oraz bazylię, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. W misce z suchymi składnikami zrobić w środku mały otwór i wlać składniki mokre, przemieszać wszystko razem kilka razy i dodać ser. Wymieszać razem składniki (niezbyt długo) tylko tyle, żeby wymieszały się wszystkie składniki razem.

  3. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, widelcem rozprowadzić po cieście zioła, nałożyć drugą część ciasta i na wierzch dołożyć pozostałe zioła. Piec w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół) około 35 minut. Po tym czasie (jeżeli wierzch chlebka jest już podpieczony), nałożyć kawałek folii aluminiowej i piec przez kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń