Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-04-2020
Aromatyczny chlebek z dodatkiem ziół. Bez drożdży i wyrabiania, gotowy w kilka chwil
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 132
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 132
Składniki
Natłuścić keksówkę o wymiarach 20x11 masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski przesiać dwie kopiate szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną i sól Składniki suche dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub trzepaczką. Do drugiej miseczki wbić jajka, dodać maślankę oraz przetarty czosnek, składniki wymieszać. Do osobnego naczynia wlać oliwę z oliwek i dodać oregano oraz bazylię, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce z suchymi składnikami zrobić w środku mały otwór i wlać składniki mokre, przemieszać wszystko razem kilka razy i dodać ser. Wymieszać razem składniki (niezbyt długo) tylko tyle, żeby wymieszały się wszystkie składniki razem.
Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, widelcem rozprowadzić po cieście zioła, nałożyć drugą część ciasta i na wierzch dołożyć pozostałe zioła. Piec w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół) około 35 minut. Po tym czasie (jeżeli wierzch chlebka jest już podpieczony), nałożyć kawałek folii aluminiowej i piec przez kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.