Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba stanie się to co myślałam a mianowicie to że zacznę piec codziennie swojski chlebek, pszenny wyszedł mi tak smaczny iż dziś postanowiłam upiec z mąki żytniej już myślałam że nic z niego nie wyjdzie a tu taka niespodzianka nie dość że upiekł się ładnie to jeszcze na dodatek tak smaczny że te sklepowe przy nim to się chowają
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 422
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2885
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1982
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 7349
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 422
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2885
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1982
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 7349
Składniki
Do miski wlać mleko oraz mocno ciepłą wodę, wsypać cukier oraz sól i wsypać drożdże suszone, dokładnie wymieszać a po chwili wsypać mąkę żytnią wymieszać po całości, w trakcie mieszania wsypać mąkę pszenną i wyrabiać ręką lub w robocie kuchennym ( ja jednak wolę ręcznie ). Ciasto się klei ale proszę tego nie brać pod uwagę po prostu tak ma być
Do wyrobionego ciasta wlać olej i nadal wyrabiać do czasu aż ciasto pochłonie cały dodany olej i w trakcie wyrabiania z olejem dodać jeszcze dwie łyżki mąki aby ciasto nie kleiło się do miski i było sprężyste i elastyczne. Tak przygotowane ciasto chlebowe przełożyć do foremki 40 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągnąć je po całej blaszce za pomocą mokrych rąk ponacinać i pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu aby podrosło
Po tym czasie gdy ciasto lekko podrosło posmarować go roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto chlebowe podwoiło swoją objętość posypać wierzch czosnkiem niedźwiedzim lub dowolnymi nasionami i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 45 minut do ładnego zarumienienia się skórki, 15 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aby chleb się dopiekł i aby nie było zakalca. Upieczony chleb studzić razem z papierem na kratce
Chlebuś w czasie gdy stygnie posmarować z wierzchu wodą, chleb swojski nawet gdy jeszcze jest ciepły bardzo ładnie się kroi nic się nie kruszy, kroiłam ciepły bo nie mogłam się oprzeć aby go spróbować tak pięknie pachniało w całym mieszkaniu
Już ostygnięty chlebuś na kolację podałam z masłem oraz serem żółtym i moją robiona na zimę ćwikłą z buraczków lecz można zajadać kto z czym lubi a nawet z samym masłem, chlebek jest tak smaczny że nawet się nie spodziewałam że aż taki mi wyjdzie już miałam wyrzucić bo myślałam że zakalec ale gdy przekroiłam doznałam szoku