Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebek kukurydziany

Przepis dnia 2020-04-19
Chlebek kukurydziany

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 17314

Dodano:

Odsłon: 2985

Kuchnia kanadyjska

Składniki

  • 2/25 szklanki mąki pszennej
  • 1/75 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki uprażonych orzeszków pinowych
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeżczki soli
  • 1/25 szklanki mleka
  • 3/4 szklankai oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • półtora szklanki kukurydzy
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek kukurydziany

Przygotowanie

  1. Wymieszałem obie mąki, cukier, uprażone orzeszki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszałem mleko, olej, jajka i maślankę. Dodałem do suchych składników, wymieszałem , aż ciasto było gładkie. Na koniec dodałem kukurydzę i ponownie wymieszałem.

    Rozgrzałem piekarnik do 175 stopni , w nim wstawiłem nasmarowaną formę masłem o wymiarach 30x20x5 cm. Formę napełniłem ciastem, piekłem 40 minut. Chlebek pdany na ciepło, pokrojony na kromki smakuje najlepiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 19 kwietnia bardzo smaczny, w USA serwowany glównie na Swieto Dziekczynienia, ale bez "ziarenek". Fajny przepis wart wypróbowania. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń