Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebki flatbread to rodzaj pieczywa, którego główne składniki to mąka, sól i woda (lub mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan, pity, pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 204
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2521
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 203
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 223
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 204
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2521
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 203
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 223
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, natkę i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich posypujemy mąką i wałkujemy na okrągłe i cienkie placki (około 2-3 mm).
Rozgrzewamy suchą patelnię. Na gorącą wkładamy pojedynczo chlebki. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia, około 2-3 minut z każdej strony. Po każdym chlebku przecieramy patelnię sucho ściereczką żeby pozbyć się przypalonej mąki.
Chlebki flatbread podajemy wraz z dipami np. tzatziki czy czosnkowym. Świetnie pasują do grillowanych i smażonych mięs. Smacznego ;) P.S. Flatbread podłam z sosem tzatzyki i greckimi kofatmi (przepisy znajdziecie na moim blogu)