Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrzan wielkanocny to doskonały dodatek do pieczonych mięs, kiełbas i wędlin. Sprawdzi się również jako dodatek do gotowanych jajek, a także jako składnik sosu do sałatek. Wykonany samodzielnie będzie zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od sklepowych odpowiedników. Chrzan ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest skutecznym narzędziem w walce z infekcjami, łagodzi objawy przeziębienia tj.: katar, kaszel, czy gorączka. Warto stosować go również profilaktycznie na wzmocnienie odporności. Jak zrobić chrzan do słoiczka na Wielkanoc? Korzenie chrzanu w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć, obrać a następnie namoczyć przez godzinie w zimnej wodzie. Dzięki temu zabiegowi chrzan podczas ścierania nie będzie szczypał w oczy. Namoczony chrzan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny, żeby starty chrzan nie ściemniał. Do startego chrzanu dodaj wodę z rozpuszczonym cukrem oraz odrobinę soli. Składniki wymieszaj. Tak przyrządzony chrzan przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków. Chrzan wykonany w ten sposób przechowuj w lodówce nawet do 2-3 tygodni.
tarka
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 585
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 421
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 585
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 421
Składniki
Korzenie chrzanu opłucz, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj go do startego chrzanu.
Do szklanki wlej 5 łyżek wody. Dodaj cukier. Składniki wymieszaj, Gotową mieszankę dodaj do startego chrzanu.
Chrzan wielkanocny dopraw do smaku solą. Składniki wymieszaj.
Gotowy chrzan wielkanocny przełóż do czystych słoiczków. Słoiczki zakręć. Chrzan przechowuj w lodówce.