Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrzan wielkanocny to doskonały dodatek do pieczonych mięs, kiełbas i wędlin. Sprawdzi się również jako dodatek do gotowanych jajek, a także jako składnik sosu do sałatek. Wykonany samodzielnie będzie zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od sklepowych odpowiedników. Chrzan ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest skutecznym narzędziem w walce z infekcjami, łagodzi objawy przeziębienia tj.: katar, kaszel, czy gorączka. Warto stosować go również profilaktycznie na wzmocnienie odporności. Jak zrobić chrzan do słoiczka na Wielkanoc? Korzenie chrzanu w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć, obrać a następnie namoczyć przez godzinie w zimnej wodzie. Dzięki temu zabiegowi chrzan podczas ścierania nie będzie szczypał w oczy. Namoczony chrzan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny, żeby starty chrzan nie ściemniał. Do startego chrzanu dodaj wodę z rozpuszczonym cukrem oraz odrobinę soli. Składniki wymieszaj. Tak przyrządzony chrzan przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków. Chrzan wykonany w ten sposób przechowuj w lodówce nawet do 2-3 tygodni.
tarka
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1678
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 201
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 505
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 468
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1678
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 201
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 505
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 468
Składniki
Korzenie chrzanu opłucz, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj go do startego chrzanu.
Do szklanki wlej 5 łyżek wody. Dodaj cukier. Składniki wymieszaj, Gotową mieszankę dodaj do startego chrzanu.
Chrzan wielkanocny dopraw do smaku solą. Składniki wymieszaj.
Gotowy chrzan wielkanocny przełóż do czystych słoiczków. Słoiczki zakręć. Chrzan przechowuj w lodówce.