Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia smażona słodko-kwaśna w lekko pikantnym sosie to chińskie danie wegetariańskie. Podaje się je na ciepło jako warzywny dodatek do dania głównego lub jako jeden z elementów kilkudaniowego posiłku chińskiego. Przygotowałam tę cukinię w ramach poszukiwania i próbowania egzotycznych i nieoczywistych sposobów na to niezwykle uniwersalne warzywo. Bo, jak pewnie wiesz, uwielbiam cukinię i dania z cukinii. Żadnego roku nie może jej zabraknąć w naszym ogrodzie. Mogę nie mieć marchewki i buraczków, ale cukinia musi być. Najlepiej w kilku odmianach, bo lubię też urozmaicenie!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2257
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2232
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 721
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1005
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1107
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2257
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2232
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 721
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1005
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1107
Składniki
Pokrojoną cukinię włóż do dużej miski, a następnie dodaj czosnek, imbir i chili. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, niech się połączą smaki cukinii i przypraw.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cukinię z dodatkami i smaż przez 10 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj składniki sosu i odstaw na bok.
Dodaj sos do cukinii w woku, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, a potem gotuj jeszcze przez kilkanaście sekund do zgęstnienia potrawy. Przed podaniem cukinię warto posypać uprażonym ziarnem sezamu.
Jak podawać tę cukinię? Przede wszystkim – lekko ciepłą, ale nie gorącą i nie z lodówki.
Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem oraz jakimś dodatkiem białkowym w dowolnej postaci. Ja często wybieram tofu marynowane, ale może być ryba, mięso czy owoce morza.
A tym razem podałam słodko-kwaśną cukinię z chińskim smażonym ryżem ze szczypiorem i jajkiem. Wyszedł z tego przepyszny obiad!
Bo cukinia przygotowana w ten sposób pasuje do wielu azjatyckich dań. Jest aromatyczna, smaczna i łatwa do ugotowania, a już szczególnie w sezonie cukiniowym.
Choć i zimą da się ją przyrządzić, bo przecież młode cukinie są dostępne w handlu przez okrągły rok. Więc koniecznie musisz tego spróbować!
Smacznego