Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni ;)
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 667
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2939
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 482
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 667
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2939
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 482
Składniki
Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne.
Pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera. Smacznego ;)