Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa musztarda jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a – jak to zwykle bywa – swoimi walorami przewyższa produkty dostępne w sklepach. Te powstają na bazie octu spirytusowego, który w wariancie domowym można zastąpić szlachetniejszym octem jabłkowym lub winnym. Zamiast cukru warto dodać miód (mniej lub więcej – przy większej ilości, jak w poniższym przepisie, otrzymamy musztardę miodową). W składzie nie znajdą się barwniki i regulatory smaku, a jedynie ulubione przyprawy, które możesz dobrać według uznania. Ich ilość także dostosuj do swoich preferencji.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Połącz w rondelku wodę, ocet jabłkowy i miód. Zagotuj na palniku o niskiej mocy. Dodaj do zalewy wszystkie przyprawy: curry, pieprz ziołowy paprykę i sól. Wymieszaj do połączenia składników.
Gorącą zalewą zalej ziarna gorczycy. Dodaj olej. Dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem (w chłodnym miejscu) na całą noc. Przez ten czas ziarna wchłoną płyn i powstanie masa o konsystencji żelu.
Zblenduj gorczycę na gładką lub – jeśli wolisz – nie całkiem jednolitą masę. W trakcie blendowania możesz dolać jeszcze trochę przegotowanej wody – do uzyskania pożądanej konsystencji musztardy.
Przełóż musztardę do wyparzonego słoika. Wstaw do lodówki. Idealny smak uzyska po paru dniach.