Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodycz zamknięta w słoiku...Kto jej się oprze? Gęsta, czekoladowo-orzechowa nutella, którą w prosty sposób można przygotować samodzielnie w domu. Idealny dodatek do kanapek, deserów, naleśników, ciasto i muffinek :)
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 730
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1529
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13990
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 730
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1529
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13990
Składniki
Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki. Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem. Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.