Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa alternatywa dla znanego kremu czekoladowo-orzechowego. W składnikach nie znajdziecie cukru, zamiast niego użyliśmy słodkich daktyli. Krem jest łatwy w zrobieniu, jednak trzeba zwrócić uwagę na jeden szczegół. Postaraj się, aby dokładnie obrać orzechy laskowe ze skórki, która ma charakterystyczny cierpki posmak.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13233
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2576
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3726
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4726
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13233
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2576
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3726
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4726
Składniki
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier, wysyp orzechy laskowe i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie jeszcze cieple zawiń w ścierkę kuchenną i potrzyj zawartością. Dzięki temu szybko pozbędziesz się skórek z orzechów.
Obrane orzechy przełóż do miksera i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj odsączone z wody daktyle i resztę składników.
Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu powstania gładkiej masy.
Gotowy krem przełóż do słoika, dokładnie zamknij. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.