Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa alternatywa dla znanego kremu czekoladowo-orzechowego. W składnikach nie znajdziecie cukru, zamiast niego użyliśmy słodkich daktyli. Krem jest łatwy w zrobieniu, jednak trzeba zwrócić uwagę na jeden szczegół. Postaraj się, aby dokładnie obrać orzechy laskowe ze skórki, która ma charakterystyczny cierpki posmak.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1306
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1110
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 300
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1306
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1110
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 300
Składniki
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier, wysyp orzechy laskowe i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie jeszcze cieple zawiń w ścierkę kuchenną i potrzyj zawartością. Dzięki temu szybko pozbędziesz się skórek z orzechów.
Obrane orzechy przełóż do miksera i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj odsączone z wody daktyle i resztę składników.
Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu powstania gładkiej masy.
Gotowy krem przełóż do słoika, dokładnie zamknij. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.