Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa alternatywa dla znanego kremu czekoladowo-orzechowego. W składnikach nie znajdziecie cukru, zamiast niego użyliśmy słodkich daktyli. Krem jest łatwy w zrobieniu, jednak trzeba zwrócić uwagę na jeden szczegół. Postaraj się, aby dokładnie obrać orzechy laskowe ze skórki, która ma charakterystyczny cierpki posmak.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 640
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 640
Składniki
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier, wysyp orzechy laskowe i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie jeszcze cieple zawiń w ścierkę kuchenną i potrzyj zawartością. Dzięki temu szybko pozbędziesz się skórek z orzechów.
Obrane orzechy przełóż do miksera i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj odsączone z wody daktyle i resztę składników.
Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu powstania gładkiej masy.
Gotowy krem przełóż do słoika, dokładnie zamknij. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.