Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli widzieliście już jakieś moje przepisy na ciasta i desery, mogliście zauważyć, że jestem wielkim fanem wanilii. Pasta pojawia się niemal w każdym przepisie. Dlatego dzisiaj pokażę Wam domowy sposób na ten prosty dodatek, bez którego nie wyobrażam sobie pieczenia. Największą zaletą pasty, oprócz smaku i zapachu, jest to, że można jej użyć od razu. Sami zdecydujcie czy Wam się to opłaca; według mnie, jeśli pieczecie dużo ciast, jak najbardziej!
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 447
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15361
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3240
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 447
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15361
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3240
Składniki
10 lasek wanilii rozetnij na pół. Tępą stroną noża wyciągnij z nich ziarenka i pokrój laski na mniejsze cząstki.
Wanilię przełóż do kielicha blendera ręcznego. Dodaj do niej 260 g płynnego miodu i 50 g 40% alkoholu. Zblenduj na gładką masę.
Pastę waniliową przetrzyj przez drobne sitko do sterylnego słoika. Przechowuj szczelnie zamkniętą w ciemnym, chłodnym miejscu do 6 miesięcy.