Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas przygotowywania domowego sera zostaje dużo serwatki, można z niej przygotować serek ricotta, który potem można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8539
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3008
Polecam.
Odsłon: 1782
Polecam.
Odsłon: 510
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8539
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3008
Polecam.
Odsłon: 1782
Polecam.
Odsłon: 510
Składniki
Serwatkę razem z mlekiem wlewamy do garnka. Podgrzewamy do temperatury 90 stopni (temperaturę kontrolujemy termometrem), po czym garnek stawiamy na najmniejszym palniku zmniejszając tym samym temperaturę podgrzewania do minimum, by nie dopuścić do zagotowania. Do gorącej serwatki z mlekiem dodajemy ocet i dokładnie mieszamy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i całość chłodzimy przez minimum 8 godzin. Po schłodzeniu całość przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do odcieknięcia na 1-2 godziny. Gdy serek odcieknie z nadmiaru serwatki przekładamy go do miseczki i przechowujemy w lodówce.