Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1975
Dodano: 06.12.2014
Odsłon: 68544
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Łopatkę i podgardle mielimy w maszynce do mięsa na sitku o grubych oczkach. Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, sól, pieprz i tyle wody aby mięso ładnie się mieszało odchodząc od dłoni. Masę mięsną wkładamy do wyparzonych słoików ( z tej proporcji wychodzi 6 słoików o pojemności 0,7 l) do 3/4 wysokości. Zakręcamy i wkładamy do dużego garnka wyściełanego ściereczką. Zalewamy wodą tak aby słoiki były przykryte w 3/4 wysokości. Gotujemy przez 3 kolejne dni w następujący sposób:
1 dzień-1 godzina od zagotowania (konserwy przetrwają 1 miesiąc trzymane w lodówce)
2 dzień-40 min od zagotowania (konserwy przetrwają 3 miesiące trzymane w lodówce)
3 dzień-30 min od zagotowania (konserwy przetrwają 6 miesiące trzymane w lodówce)
U mnie jeszcze nigdy nie przetrwały miesiąca :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Dziewiorus 09 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
A ja zamiast wody dodaję bulionu z kostki - wtedy konserwa ma wyrazistszy smak. I piekę w piekarniku 160 stopni 1,5 godziny i też wytrzymują w lodówce dopóki ktoś z domowników o nich sobie nie przypomni. Wtedy znikają w 2 dni...:)21 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 07 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Fakt, proste w wykonaniu, no i bez konserwantów. Trzeba zrobić, tym bardziej,że wskazówki przygotowania bardzo dokładne :)
37 Kto głosował? | Odpowiedz