Pyszny i chrupiący chleb bez wyrabiania
Domowy chleb na drożdżach
Składniki
- 500 g mąki chlebowej pszennej typ 720 (3 szklanki) ok kilka łyżek do podsypywania
- 10 g soli (1,5 łyżeczki)
- 3 g drożdży suchych (pół opakowania)
- 400 ml wody
- 1 łyżka oleju
Składniki
- 500 g mąki chlebowej pszennej typ 720 (3 szklanki) ok kilka łyżek do podsypywania
- 10 g soli (1,5 łyżeczki)
- 3 g drożdży suchych (pół opakowania)
- 400 ml wody
- 1 łyżka oleju

Etapy przygotowania
Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto za pomocą łyżki Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc Rano wyjmij miskę i zostaw ją na 30 min w temp. pokojowej Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę obficie podsypaną mąką, ciasto z wierzchu również posyp mąką (będzie bardzo klejące) Wykonaj 5 razy składanie ciasta: rozciągnij po kolei każdy z czterech boków ciasta i złóż go do środka, w razie potrzeby podsypując mąką (zobacz film) Następnie ciasto podziel na dwie części Każdą z części rozpłaszcz na kształt długiego prostokąta Zwiń ciasno ciasto wzdłuż mniejszego boku formując coś na kształt rolady Uformowane bochenki przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia Posyp mąką i przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia na 30 min W tym czasie nagrzej piekarnik do 230°C (termoobieg) Na dolną półkę w piekarniku wstaw naczynie z wrzącą wodą (kąpiel wodna) Wyrośnięte bochenki natnij głęboko za pomocą ostrego noża lub żyletki Piecz przez 20 min w 230°C, następnie zmniejsz do 200°C i piecz kolejne 20 min
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 217
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 217



Składniki
- 500 g mąki chlebowej pszennej typ 720 (3 szklanki) ok kilka łyżek do podsypywania
- 10 g soli (1,5 łyżeczki)
- 3 g drożdży suchych (pół opakowania)
- 400 ml wody
- 1 łyżka oleju
Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto za pomocą łyżki Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc Rano wyjmij miskę i zostaw ją na 30 min w temp. pokojowej Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę obficie podsypaną mąką, ciasto z wierzchu również posyp mąką (będzie bardzo klejące) Wykonaj 5 razy składanie ciasta: rozciągnij po kolei każdy z czterech boków ciasta i złóż go do środka, w razie potrzeby podsypując mąką (zobacz film) Następnie ciasto podziel na dwie części Każdą z części rozpłaszcz na kształt długiego prostokąta Zwiń ciasno ciasto wzdłuż mniejszego boku formując coś na kształt rolady Uformowane bochenki przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia Posyp mąką i przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia na 30 min W tym czasie nagrzej piekarnik do 230°C (termoobieg) Na dolną półkę w piekarniku wstaw naczynie z wrzącą wodą (kąpiel wodna) Wyrośnięte bochenki natnij głęboko za pomocą ostrego noża lub żyletki Piecz przez 20 min w 230°C, następnie zmniejsz do 200°C i piecz kolejne 20 min
Super :)
Chlebek wygląda super i z pewnością tak też smakuje.
Pyszny chlebek wystarczy tylko masełko, szklanka mleka i pyszne śniadanie gotowe ☺️