Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy chleb z 1kg mąki z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Domowy chleb z 1kg mąki z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 454

Dodano:

Odsłon: 6995

Pyszny chleb pszenno-żytni dla całej rodziny , każdy z nim sobie poradzi. Wystarczy mieć produkty pod ręką i dobre chęci a chlebek sam będzie sobie rósł. Z tej ilości mąki wyjdą nam dwa duże chleby. Zapraszam do obejrzenia filmiku.

Składniki

  • 500 g mąki żytniej
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyzeczki soli
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 750 ml letniej wody
  • 200 g zielonych oliwek bez pestek
  • kilka szt. suszonych pomidorów (w oleju)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy chleb z 1kg mąki z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć i dodać do cieplej wody z 1 łyżeczką cukru .Mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia , dodać dwie łyżki mąki, zamieszać i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte.

  2. Obie mąki połączyć w większej misce ,dodać wyrośnięte drożdże zamieszać, sól rozpuścić w szklance wody i wlać do miski z ciastem ,wszystko to wyrabiamy i dodajemy stopniowo wodę na koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy (10-15 min.) ,aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się przyklejać do palców.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

  3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy nasze pokrojone oliwki i suszone pomidory. Wszystko to zagniatamy w misce.

  4. Wyrobione ciasto wyciągamy na stolnicę posypaną mąką i robimy dwa chleby, układamy na blaszce ,posypanej mąką.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny . Przykrywamy ściereczką .

  5. Przed wstawieniem chleba do piekarnika nacinamy lekko chlebek.
    Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni .
    Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 30 /35 minut .
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni. z funkcją góra, dół.
    Zapraszam do obejrzenia filmiku.

  6. Upieczony chleb kładziemy na kratce do ostudzenia, gdybyś piekł w formie ,to ,też należy wyciągnąć z formy do ostudzenia.

    Zobacz filmik.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń