Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 746

Dodano:

Odsłon: 656

Tym razem namawiam do własnoręcznego przygotowania cukry waniliowego, który jest świetnym dodatkiem do wszelkich deserów i dań na słodko. Wiadomo, że w sklepach kupujemy, często nieświadomie, cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. A tymczasem bez wysiłku i tanim kosztem możemy mieć własny cukier z prawdziwą wanilią.

Składniki

  • Słoiczek drobnego cukru (ja używam fruktozy)
  • 1 laska wanilii
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukier wsypuję do słoiczka, który można szczelnie zamknąć. Najlepiej nadaje się do tego taki jak u mnie na zdjęciu bo jest bardzo szczelny. Laskę wanilii kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę kroje na mniejsze odcinku. Pokrojoną wanilię wkładam do słoiczka w cukrem. Dobrze mieszam i szczelnie zamykam. Teraz trzeba pamiętać aby od czasu do czasu wstrząsnąć słoiczkiem aby cukier mógł równo przejąć aromat wanilii. Cukier waniliowy gotowy jest po 1-2 tygodniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 czerwca 2016 Też tak robię ;) Nie ma to, jak waniliowy...a nie waniliNowy :/ Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń