Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukier z prawdziwą wanilią - wyjątkowo aromatyczny dodatek do wypieków. W sklepach najczęściej można znaleźć tani zamiennik czyli cukier z syntetyczną waniliną. Wanilia ma jednak nieporównywanie lepszy zapach! Do tego cukier waniliowy zrobiony w domu jest bardzo tani.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2157
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12310
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2157
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12310
Składniki
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż. Nożem delikatnie zeskrobujemy z całej długości czarne ziarenka i dodajemy je do cukru. Mieszamy i przesypujemy do słoika. Laskę kroimy na kilka części i wkładamy do cukru. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i cukier jest gotowy do użycia.