Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę, która działa jako emulgator, pozwalając na połączenie oleju i płynu w gęsty i kremowy sos. Mleko krowie albo sojowe z dodatkiem musztardy, kwasu (np. soku z cytryny lub octu) i przypraw może być alternatywą dla jajek, jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy ich używać. Dodanie serka śmietankowego sprawi, że majonez będzie jeszcze bardziej kremowy.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457486
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1388
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2215
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 560
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457486
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1388
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2215
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 560
Składniki
Wszystkie skladniki oprócz oleju umiescic w wysokim naczyniu i blendowac dodajac pomalu malym strumieniem olej, az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie doprawic jeszcze raz do uzyskania odpowiedniego smaku.
Majonez najlepiej zrobic w ilosci do jednorazowego uzytku, reszte mozna jednak przechowywac w szczelnie zamknietym sloiku w lodówce przez tydzien.