Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę, która działa jako emulgator, pozwalając na połączenie oleju i płynu w gęsty i kremowy sos. Mleko krowie albo sojowe z dodatkiem musztardy, kwasu (np. soku z cytryny lub octu) i przypraw może być alternatywą dla jajek, jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy ich używać. Dodanie serka śmietankowego sprawi, że majonez będzie jeszcze bardziej kremowy.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 584
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4319
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 584
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4319
Składniki
Wszystkie skladniki oprócz oleju umiescic w wysokim naczyniu i blendowac dodajac pomalu malym strumieniem olej, az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie doprawic jeszcze raz do uzyskania odpowiedniego smaku.
Majonez najlepiej zrobic w ilosci do jednorazowego uzytku, reszte mozna jednak przechowywac w szczelnie zamknietym sloiku w lodówce przez tydzien.