Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam i dawno nie jadłam domowego makaronu. Nadeszła pora, aby nadrobić zaległości. Tak więc do dzieła!
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, w jej środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli oraz wlewamy połowę wody. Nożem zarabiamy ciasto, gdy składniki są już połączone, zagniatamy ciasto dłońmi, do momentu, aż będzie jednolite na powierzchni i dobrze napowietrzone (porowate) w przekroju. Jeżeli trzeba, w trakcie zarabiania ciasta dolewamy pozostałą część wody. Gotowe ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość 1 mm, przesuszamy, następnie kroimy na paski o szerokości 6 cm.
Podsuszone paski ciasta układamy jeden na drugim, kroimy cieniutko w niteczki, które następnie należy rozrzucić luźno na stolnicy, aby się ze sobą nie skleiły. Makaron lekko przesuszamy i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 3- 4 minuty od momentu zagotowania.
Uwaga 1: Makaron możemy też całkowicie wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce. Uwaga 2: Jeżeli mamy ochotę na długie nitki makaronu, to zamiast ciąć nasze rozwałkowane ciasto, możemy go zwinąć w rulon i wówczas cienko pokroić. Smacznego.