Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam i dawno nie jadłam domowego makaronu. Nadeszła pora, aby nadrobić zaległości. Tak więc do dzieła!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 798
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 64
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 798
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, w jej środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli oraz wlewamy połowę wody. Nożem zarabiamy ciasto, gdy składniki są już połączone, zagniatamy ciasto dłońmi, do momentu, aż będzie jednolite na powierzchni i dobrze napowietrzone (porowate) w przekroju. Jeżeli trzeba, w trakcie zarabiania ciasta dolewamy pozostałą część wody. Gotowe ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość 1 mm, przesuszamy, następnie kroimy na paski o szerokości 6 cm.
Podsuszone paski ciasta układamy jeden na drugim, kroimy cieniutko w niteczki, które następnie należy rozrzucić luźno na stolnicy, aby się ze sobą nie skleiły. Makaron lekko przesuszamy i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 3- 4 minuty od momentu zagotowania.
Uwaga 1: Makaron możemy też całkowicie wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce. Uwaga 2: Jeżeli mamy ochotę na długie nitki makaronu, to zamiast ciąć nasze rozwałkowane ciasto, możemy go zwinąć w rulon i wówczas cienko pokroić. Smacznego.