Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłam i dawno nie jadłam domowego makaronu. Nadeszła pora, aby nadrobić zaległości. Tak więc do dzieła!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112947
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 281
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 615
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 509
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112947
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 281
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 615
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 509
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, w jej środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli oraz wlewamy połowę wody. Nożem zarabiamy ciasto, gdy składniki są już połączone, zagniatamy ciasto dłońmi, do momentu, aż będzie jednolite na powierzchni i dobrze napowietrzone (porowate) w przekroju. Jeżeli trzeba, w trakcie zarabiania ciasta dolewamy pozostałą część wody. Gotowe ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość 1 mm, przesuszamy, następnie kroimy na paski o szerokości 6 cm.
Podsuszone paski ciasta układamy jeden na drugim, kroimy cieniutko w niteczki, które następnie należy rozrzucić luźno na stolnicy, aby się ze sobą nie skleiły. Makaron lekko przesuszamy i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 3- 4 minuty od momentu zagotowania.
Uwaga 1: Makaron możemy też całkowicie wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce. Uwaga 2: Jeżeli mamy ochotę na długie nitki makaronu, to zamiast ciąć nasze rozwałkowane ciasto, możemy go zwinąć w rulon i wówczas cienko pokroić. Smacznego.