Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest zadna tajemnica, ze to, co kupujemy w sklepie jako ser topiony bez wzgledu na marke to malo sera (ok. 25%), z duza iloscia wody, tluszczu, wzmacniaczy smaku i zageszczaczy, które pomagaja polaczyc tluszcz z woda. Przyzwyczajeni do tej sztucznej konsystencji dopiero wtedy odkrywamy prawdziwy kremowy smak sera topionego, gdy przyrzadzimy go sami. Z niewielu naturalnych skladników powstaje ser topiony, którego smak sami komponujemy dobierajac odpowiednie gatunki sera i ewentualne dodatki. Przyrzadzenie trwa niewiele minut, jest bardzo proste, a efekt zachwyca.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33727
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33727
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce. Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek. Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.
Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.