Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest zadna tajemnica, ze to, co kupujemy w sklepie jako ser topiony bez wzgledu na marke to malo sera (ok. 25%), z duza iloscia wody, tluszczu, wzmacniaczy smaku i zageszczaczy, które pomagaja polaczyc tluszcz z woda. Przyzwyczajeni do tej sztucznej konsystencji dopiero wtedy odkrywamy prawdziwy kremowy smak sera topionego, gdy przyrzadzimy go sami. Z niewielu naturalnych skladników powstaje ser topiony, którego smak sami komponujemy dobierajac odpowiednie gatunki sera i ewentualne dodatki. Przyrzadzenie trwa niewiele minut, jest bardzo proste, a efekt zachwyca.
Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce.
Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek.
Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.
Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 32553
Siostra Anastazja za sprawą tego rajskiego sernika kokosowego zabierze Cię wp...
Odsłon: 24960
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 66
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3132
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1590
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 157
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 444
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 66
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3132
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1590
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 157
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 444
Składniki
Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce. Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek. Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.
Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Biała kaszanka grillowa.
Dodatki
Masło nasturcjowe
Dodatki
Mielonka kanapkowa
Dodatki
Farszynki z pieczarkami
Biała kaszanka grillowa.
Biała kaszanka grillowa zrobiona z dwóch rodzajów kasz, jęczmiennej i gryczan...
Odsłon: 11
Masło nasturcjowe
Smaczne masełko, idealne do mięsa, twarogu i na kanapkę.
Odsłon: 60