Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest zadna tajemnica, ze to, co kupujemy w sklepie jako ser topiony bez wzgledu na marke to malo sera (ok. 25%), z duza iloscia wody, tluszczu, wzmacniaczy smaku i zageszczaczy, które pomagaja polaczyc tluszcz z woda. Przyzwyczajeni do tej sztucznej konsystencji dopiero wtedy odkrywamy prawdziwy kremowy smak sera topionego, gdy przyrzadzimy go sami. Z niewielu naturalnych skladników powstaje ser topiony, którego smak sami komponujemy dobierajac odpowiednie gatunki sera i ewentualne dodatki. Przyrzadzenie trwa niewiele minut, jest bardzo proste, a efekt zachwyca.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2962
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 118
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5339
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 1943
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2962
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 118
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5339
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 1943
Składniki
Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce. Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek. Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.
Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.