Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy ser topiony

Domowy ser topiony

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 391

Nie jest zadna tajemnica, ze to, co kupujemy w sklepie jako ser topiony bez wzgledu na marke to malo sera (ok. 25%), z duza iloscia wody, tluszczu, wzmacniaczy smaku i zageszczaczy, które pomagaja polaczyc tluszcz z woda. Przyzwyczajeni do tej sztucznej konsystencji dopiero wtedy odkrywamy prawdziwy kremowy smak sera topionego, gdy przyrzadzimy go sami. Z niewielu naturalnych skladników powstaje ser topiony, którego smak sami komponujemy dobierajac odpowiednie gatunki sera i ewentualne dodatki. Przyrzadzenie trwa niewiele minut, jest bardzo proste, a efekt zachwyca.

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 ml creme fraiche
  • 100 g sera gouda
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • przyprawy, zioła (opcjonalnie)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce.
    Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek.
    Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.

  2. Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń