Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz biały to nieco „szlachetniejsza” odmiana żuru. Dawniej stawiano go na świątecznych stołach w domach szlacheckich podczas gdy, żur królował na wsi. Barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki białej, czyli pszennej razowej lub orkiszowej. Jest tak samo łatwy do zrobienia jak zakwas na żur, różni się jedynie składnikami. Tak samo jak zakwas na żur można go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 141
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 244
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 141
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 244
Składniki
Do czystego, wyparzonego słoika o pojemności jednego litra wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy całość drewnianą łyżką, również wyparzoną, aż wszystko dobrze się połączy . Dorzucamy przyprawy, przykrywamy cienką ściereczką lub gazą podwójnie złożoną. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
Codziennie zaglądamy do zakwasu, zbieramy pianę i mieszamy krótko. Po trzech dniach zakwas zaczyna fermentować, po 6-7 jest już gotowy do użycia. Ma przyjemny, kwaśno-mączny zapach.
Jeśli jednak chcemy zakwas użyć później, musimy wyłowić liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, następnie zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
Z naszego zakwasu ugotujemy pyszny barszcz biały.