Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie truskawkowym takie drożdżóweczki obowiązkowo goszczą na naszym stole. Są idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113186
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 604
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1024
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 697
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113186
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 604
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1024
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 697
Składniki
Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy żeby przestygła. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka, pozostały cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki.
Lekko rozwałkowujemy małe placuszki i układamy na brytfance wysmarowanej tłuszczem.
W każdym placuszku robimy małe wgłębienie i smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem.
Na środku każdego placuszka układamy po kilka truskawek.
Pieczemy około 50-60 minut w temp. 200 stopni.
Jak drożdżówki przestygną to posypujemy je cukrem pudrem.