Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie truskawkowym takie drożdżóweczki obowiązkowo goszczą na naszym stole. Są idealne do popołudniowej kawki albo herbatki.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2534
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3037
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2534
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3037
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Składniki
Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy żeby przestygła. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka, pozostały cukier , cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki.
Lekko rozwałkowujemy małe placuszki i układamy na brytfance wysmarowanej tłuszczem.
W każdym placuszku robimy małe wgłębienie i smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem.
Na środku każdego placuszka układamy po kilka truskawek.
Pieczemy około 50-60 minut w temp. 200 stopni.
Jak drożdżówki przestygną to posypujemy je cukrem pudrem.