Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki lub poszukujesz jakiegoś eleganckiego dodatku do dania głównego to przepis idealny dla Ciebie!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5269
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29588
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19185
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 915
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5269
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29588
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19185
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 915
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Dodajemy masło, jajko, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 6 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy. Jeśli nasze ziemniaki są bardzo sypkie powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki mleka.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc małe spiralki-rozetki. Najlepiej wyciskać jeszcze ciepłą masę.
Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut, aż rozetki ładnie się zezłocą. Jak dla mnie są idealnym dodatkiem do mięsnych sosów. Smacznego :)