Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostało Wam trochę gotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu? Wykorzystajcie je do przygotowania dufinek, pysznych kulek ziemniaczanych, które doskonale sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu. Można je zaserwować w zastępstwie frytek bądź opiekanych ziemniaczków. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem wśród gości, a to za sprawą atrakcyjnego wyglądu i niepowtarzalnego smaku!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Ugotowane, zimne ziemniaki (najlepiej wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub ubijamy dokładnie tłuczkiem. Dodajemy mąkę, mleko, jajka i przyprawy. Całość mieszamy.
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy do momentu, aż zacznie skwierczeć (żeby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany, należy zanurzyć końcówkę drewnianej łyżki w oleju, jeśli pojawią się wokół niej małe bąbelki powietrza, oznacza to, że jest gotowy do smażenia).
Przy użyciu dwóch małych łyżeczek formujemy kulki, które następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
Dufinki smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone kulki ziemniaczane przekładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem jako samodzielną przekąskę lub serwujemy do obiadu w zastępstwie frytek czy opiekanych ziemniaczków.