Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Farsz kiełbasy lisieckiej w słoiczku.
  • Dodatki
  • Przepis na

Farsz kiełbasy lisieckiej w słoiczku.

06.08.2022 Odsłon: 7017
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kuchmariola63
kuchmariola63

Bardzo smaczna, chuda kiełbasa Lisiecka ze słoika, a jak ze słoika to wiadomo że z galaretką.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

słoiczki, misa, pojemnik z atestem

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Mars

Ciasta Ciasto Mars

Przepis na nasze ciasto Mars to prawdziwa gratka dla miłośników deserów o int...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 952

do 60 min 60 min
2
Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 239

do 15 min 15 min
6
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Dodatki Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Amerykańska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 33

do 15 min 15 min
3
Goodfood
Goodfood
Dania główne

Zapiekanka z cukinią i chorizo

Dania główne Zapiekanka z cukinią i chorizo

Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...

  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Zapiekanki

Odsłon: 58

do 30 min 30 min
0
smaker
smaker
Dania główne

Kurczaka balsamico

Dania główne Kurczaka balsamico

Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...

  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 890

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki z ryżem

Dania główne Klopsiki z ryżem

Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 936

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Mars

Ciasta Ciasto Mars

Przepis na nasze ciasto Mars to prawdziwa gratka dla miłośników deserów o int...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 952

do 60 min 60 min
2
Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 239

do 15 min 15 min
6
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Dodatki Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku ziemniaki z piekarnika do obiadu

Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Amerykańska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 33

do 15 min 15 min
3
Goodfood
Goodfood
Dania główne

Zapiekanka z cukinią i chorizo

Dania główne Zapiekanka z cukinią i chorizo

Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...

  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Zapiekanki

Odsłon: 58

do 30 min 30 min
0
smaker
smaker
Dania główne

Kurczaka balsamico

Dania główne Kurczaka balsamico

Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...

  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 890

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Klopsiki z ryżem

Dania główne Klopsiki z ryżem

Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 936

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Farsz kiełbasy lisieckiej w słoiczku.
Autor:
kuchmariola63
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • mięso wieprzowe klasy I (chude z szynki, łopatki) 1,4 kg
  • mięso wieprzowe klasy II (mięso tłuste z łopatki) 40 dag
  • mięso wieprzowe klasy III (mięso z golonki) 20 dag
  • Zimna woda 50 ml
Przyprawy:
  • Peklosól 18 g / kg
  • pieprz biały mielony 2 g/kg
  • czosnek gnieciony 1 g/kg
Sposób przygotowania:
1

Mięso klasy pierwszej kroimy w kostkę o boku 3–5 cm. mięsa drugiej i trzeciej klasy pozostawiamy w kawałkach powstałych przy wykrawaniu. Peklujemy na sucho każdą klasę mięsa oddzielnie, mięsa nacieramy peklosolą i pojemniki z mięsem na okres peklowania wstawiamy na 4 dni do lodówki. Proces peklowania powinien odbywać się w temperaturach 4–6 stopni Celsjusza. Mięsa codziennie masujemy żeby dobrze peklosól została wchłonięta przez mięso. Po okresie peklowania mięsa klasy pierwszej nie rozdrabniamy, mięso klasy drugiej kroimy ręcznie w kostkę o wielkości 1 cm / 1 cm, mięso klasy trzeciej przepuszczamy przez sitko 3 mm, dwukrotnie. Farsz zaczynamy wyrabiać od mięsa klasy trzeciej do której podczas mieszania dodajemy wodę, pieprz i czosnek. Ugniatamy mięso pierwszej klasy, ja umieściłam kawałki mięsa w folii i tłukłam tłuczkiem do mięsa kilkakrotnie z każdej strony, mięso klasy drugiej w taki sam sposób utłukłam tłuczkiem do mięsa. Mięso klasy pierwszej wkładamy do misy i ręcznie jeszcze ugniatamy, mieszając stopniowo z mięsem klasy trzeciej i na końcu z mięsem klasy drugiej. Wszystkie połączone mięsa wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia dobrej kleistości. Po wyrobieniu przykrywamy misę z farszem folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podczas tego czasu parzymy słoiczki które będziemy napełniać farszem.

2

Farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki. Smacznego!!!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki