Do góry

Dodatki Przepis na:

Faszerowany sum

Faszerowany sum

Autor:

Przepisów i artykułów: 945 Ocena: 19321

Dodano:

Odsłon: 1552

Łatwiejsze niż myślisz!

Składniki

  • sum u mnie afrykański
  • Cebula
  • Koperek
  • cytryna- skórka starta
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta
  • sóli chili/ pieprz
  • gaza lub wyparzona ściereczka
  • warzywa do bulionu: marchew, pietruszka, cebula, seler i por kawałek
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Faszerowany sum

Przygotowanie

  1. Rybę dokładnie trzeba umyć ze śluzu. Dobrze zdejmuje się go nożem.
    Odcięłam łeb.

  2. Skóra schodzi bardzo łatwo- wystarczy podważać ją palcami.

  3. Wycięłam kręgosłup. Nastawiłam do z warzywami korzeniowymi na wywar.

  4. Do pokrojonego mięsa dodałam startą cebulę i czosnek, koperek,i skórkę z cytryny.

  5. Zmalaksowałam i dodałam jeszcze jajo, bułkę, chili i sól- łyżeczka z małą górką na każde 0,5 l masy.

  6. Farsz włożyłam do skóry, owinęłam gazą i dałam do wywaru wraz z łbem.
    Powinno się parować- gotować na małym ogniu około 25- 30 minut.

  7. Niestety efekt okazał się mało estetyczny.
    Nadmiar farszu zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam "baton".

  8. Zalałam go wywarem z rozrobioną żelatyną. Jak widać niewiele pomogło to estetyce- chociaż faszerowany sum był bardzo smaczny.

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (57)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 grudnia 2021 Cudowny farsz ,suma jeszcze nie jadłam ,ale przepis biorę bo wygląda barzo apetycznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 22 grudnia 2021 Proszę mi jeszcze powiedzieć ,a ile kosztuje takie danie. Chodzi mi o zakup składników... Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 21 grudnia 2021 Pamiętam że to niesamowite dzieło już komentowałam.....No to jeszcze raz CUDO. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 21 grudnia 2021 Kolejne wykwintne danie. Szkoda, że nie mam czasu na sporządzanie takich dań,ale podziwiam i gratuluję serdecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 21 grudnia 2021 Ja z wielu wzgledów robie faszerowana rybe zawsze w pieluszce (mozna uzyc tez sciereczki kuchennej). Zadna wrazliwa istota nie narzeka, a i tak chodzi o smak farszu. Suma jeszcze nigdy nie robilam, nawet nie jestem pewna, czy jadlam... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 grudnia 2021 Pychotka :) Tylko mnie zawsze przerażają te wąsy u suma ;p
Taki jakiś delikatny ze mnie Lew :D
Odpowiedzi: 40 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń