Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak długo się do tego zabierałam, aż w końcu upiekłam: pyszna, mięciutka włoska focaccia idealna do zimnego piwa, sałatki, zupy, jako dobra baza na kanapki. Do focacci można dodać mąki chlebowej, zwykłej mąki pszennej lub częściowo pszennej z semoliną, a cebulę można zastąpić dowolnymi, ulubionymi składnikami: pomidorami suszonymi, oliwkami, bazylią itp.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1220
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5742
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8797
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18338
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1220
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5742
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8797
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18338
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę z solą. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, wlewamy oliwę z oliwek i całość przelewamy do mąki. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy hakiem. Jeżeli nie mamy odpowiedniego miksera, ciasto zarabiamy ręcznie, ale mąkę i wodę z drożdżami dodajemy stopniowo. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, doprawiamy solą i rozmarynem. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na dwa prostokąty, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą z oliwek. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy cebulą. Focaccię pieczemy ok 25 minut w 200*C.
zdj
zdj