Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak długo się do tego zabierałam, aż w końcu upiekłam: pyszna, mięciutka włoska focaccia idealna do zimnego piwa, sałatki, zupy, jako dobra baza na kanapki. Do focacci można dodać mąki chlebowej, zwykłej mąki pszennej lub częściowo pszennej z semoliną, a cebulę można zastąpić dowolnymi, ulubionymi składnikami: pomidorami suszonymi, oliwkami, bazylią itp.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242800
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242800
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę z solą. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, wlewamy oliwę z oliwek i całość przelewamy do mąki. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy hakiem. Jeżeli nie mamy odpowiedniego miksera, ciasto zarabiamy ręcznie, ale mąkę i wodę z drożdżami dodajemy stopniowo. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, doprawiamy solą i rozmarynem. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na dwa prostokąty, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą z oliwek. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy cebulą. Focaccię pieczemy ok 25 minut w 200*C.
zdj
zdj