Do góry

Dodatki Przepis na:

Frytki belgijskie bez frytownicy

Frytki belgijskie bez frytownicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 411

Świetna przekąska i dodatek do obiadu. Frytki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków typu B/C
  • litr oleju rzepakowego rafinowanego
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram myję i wkładam do garna z zimną wodą. Obrane ziemniaki tnę w podłużne paski o szerokości około 1 cm.

  2. W garnku rozgrzewam olej. Następnie partiami wkładam pocięte ziemniaki. Frytki smażę około 8 minut i wyciągam je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Tak smażę kolejne partie ziemniaków. Gdy z frytek odsączy się nadmiar oleju, wyciągam papierowy ręcznik i pozostawiam je na talerzu na około 30 minut. Pamiętaj, żeby na ten czas zdjąć garnek z olejem z palnika.

  3. Gdy frytki ostygną, ponownie rozgrzewam olej. Każdą partię frytek smażę około 2 minut. Odsączam z nadmiaru oleju i solę tak jak lubię, czyli niestety porządnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń