Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski rarytas przygotowany zawsze przy okazji gotowania tęgiego rosołu z kaczki.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203299
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203299
Składniki
Do tego przepisu nadaje się tylko kaczka wiejska, ponieważ chodzi o skórę z szyi i wszystkie podroby. Robiłam małą garkę, wiec skórę obcięłam przy obojczyku. Można zrobić większa garę i użyć skóry z połowy kaczki.
Wątróbkę, żołądek i serduszko się sieka, Trzeba dodać posiekaną natkę pietruszki i sól i pieprz. Jeśli robimy większą garę można posiekać jeszcze mięso z udka i dodać jajo i bułkę tartą. Farsz nakłada się luźno do zszytej skóry i zaszywa do końca. Garę gotuje się w nastawionym rosole z kaczki z całym mięsem. Mięso później można zjeść na kanapkach, zrobić potrawkę lub pasztet. Kaczka była wiejska wiec potrzebowała 2h i 15 m. Garka najlepiej smakuje na kanapkach.
Smacznego :)