Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a następnie podaje się na śniadanie Wielkanocne z barszczem białym. Ciężko opisać ten smak, komuś kto ich nie próbował, wielu osobom ten smak wydaje się dziwny, może on lekko przypominać smak zgliwiałego sera, choć w moim mniemaniu gomółki to nie tylko tradycja z podkarpacia ale wielki przysmak. Istnieją przepisy, które mówią, że żółtka powinny być surowe, jednak u mnie w rodzinie robi się z ugotowanymi wcześniej żółtkami. Tradycyjnie w moim domu gomółki się suszy około 4-6 dni i to najczęściej na kaloryferze lub innym ciepłym przewiewnym miejscu. W domu mojej babci suszyło się na piecu kaflowym. W przypadku kiedy potrzebujemy pod śpieszyć ten proces można użyć piekarnika ale na bardzo niskich temperaturach na kilka razy po kilka minut, mają się one wysuszyć, a nie upiec. Z podanych proporcji wyszło mi 9 większych gomółek. U mnie w domu gomółki je się na śniadanie wielkanocne wkrawając je do żurku, razem z kiełbasą, jajkiem i chlebem.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3666
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34203
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1510
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3666
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34203
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1510
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Składniki
Ser mielimy w maszynce do mięsa. Z ugotowanych wcześniej jaj wyciągamy żółtka i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zmielony ser, starte żółtka, sól i kminek dobrze mieszamy na gładką masę.
Formujemy gomółki, które wyglądają tak jak na zdjęciu. Gomółek się nie piecze tylko suszy. Należy je suszyć od 4-6 dni w ciepłym, przewiewnym miejscu np. przy kaloryferze lub wystawione do słońca. Można pod śpieszyć ten proces używając piekarnika na niskich temperaturach.