Do góry

Dodatki Przepis na:

Grzybki zapiekane w kokilce - przystawka

Grzybki zapiekane w kokilce - przystawka

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 999

Dodano:

Odsłon: 686

Ostatnio szukając czegoś w zamrażarce natknąłem się na zapomniane opakowanie mrożonych grzybów. Postanowiłem je wykorzystać jako przystawkę do rodzinnego obiadu. Oczywiście, że to samo zrobione ze świeżych grzybków będzie pewnie smaczniejsze. Ale danie z grzybów na wiosnę też ma swój smaczek… Do tego dania można użyć zarówno mieszanki różnych grzybów jak i samych maślaków lub kurek.

Składniki

  • ok. 1 kg grzybów
  • 2 cebule
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • ok. 20 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby wrzucamy na wrzątek (jeśli mrożone, to najpierw rozmrażamy) i gotujemy 15 minut. Następnie odcedzamy.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle.

    Do cebuli dorzucamy grzyby, dusimy kilka minut.

    Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ponownie dusimy kilka minut.

    Doprawiamy mąką, mieszamy i nadal dusimy.

    Dodajemy śmietanę, mieszamy i przekładamy do kokilek.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    Grzyby posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do rozpuszczenia sera.

    Podajemy na gorąco.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń