Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykański dip na bazie awokado i pomidora. Idealnie pasuje do słonych i pikantnych przekąsek, takich jak chipsy, nachosy czy krakersy. Równie dobrze smakuję z mięsem z grilla.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2215
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18003
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2004
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2215
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18003
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2004
Składniki
Awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Następnie wyciągamy miąższ łyżeczką i wkładamy do rozdrabniacza, chyba że jesteśmy tradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu.
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało.
Później usuwamy skórkę z naszego pomidora (robimy nacięcie w kształcicie krzyża na dole i zalewamy go wrzątkiem w misce, zostawiamy na kilka sekund i później zalewamy zimną wodą) kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i wrzucamy do awokado.
Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wraz z papryczką chilli. Wszystko wrzucamy do rozdrabniacza i doprawiamy pieprzem. Na koniec wrzucamy listki pietruszki (jeśli ktoś lubi kolendrę śmiało może zastąpić nią pietruszkę) i wszystko miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki, aby się schłodził i „przegryzł”.
UWAGA! Guacamole solimy dopiero przed podaniem, jeśli zrobimy to wcześniej awokado sczernieje. Smacznego