Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykański dip na bazie awokado i pomidora. Idealnie pasuje do słonych i pikantnych przekąsek, takich jak chipsy, nachosy czy krakersy. Równie dobrze smakuję z mięsem z grilla.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14399
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19502
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13157
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14399
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19502
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13157
Składniki
Awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Następnie wyciągamy miąższ łyżeczką i wkładamy do rozdrabniacza, chyba że jesteśmy tradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu.
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało.
Później usuwamy skórkę z naszego pomidora (robimy nacięcie w kształcicie krzyża na dole i zalewamy go wrzątkiem w misce, zostawiamy na kilka sekund i później zalewamy zimną wodą) kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i wrzucamy do awokado.
Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki wraz z papryczką chilli. Wszystko wrzucamy do rozdrabniacza i doprawiamy pieprzem. Na koniec wrzucamy listki pietruszki (jeśli ktoś lubi kolendrę śmiało może zastąpić nią pietruszkę) i wszystko miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki, aby się schłodził i „przegryzł”.
UWAGA! Guacamole solimy dopiero przed podaniem, jeśli zrobimy to wcześniej awokado sczernieje. Smacznego