Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ሕምባሻ; ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22460
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14684
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4529
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 576
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 563
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22460
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14684
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4529
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 576
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 563
Składniki
mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.
Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć. Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny
Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.