Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ሕምባሻ; ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy.
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15210
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 452
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15210
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 452
Składniki
mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.
Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć. Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny
Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.