Do góry

Dodatki Przepis na:

himbasha...

himbasha...

Autor:

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 19796

Dodano:

Odsłon: 16544

ሕምባሻ; ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy.

Składniki

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2,5 łyżeczki kardamonu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
himbasha...

Przygotowanie

  1. mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki.

  2. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.



  3. Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć. Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny

  4. Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niva 02 sierpnia 2014 Moje smaki :) Z podanej ilości składników mnie wychodzą dwa placki. Gdy robiłam pierwszym razem na patelni wyrósł gigant i musiałam dopiec w piekarniku :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

callela 13 czerwca 2014 Musi być dobrym dodatkiem do dań z sosami. Wygląda bardzo smacznie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 czerwca 2014 bardzo interesujący przepis, ciekawi mnie smak tego ciasta :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 czerwca 2014 Jak wczoraj to zobaczyłem ,to oniemiałem z zachwytu! Fotka aż prosi o schrupanie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń